Zorgeloos op reis met de juiste polis

Reisverzekering afsluiten

Je reisverzekering regelen is waarschijnlijk wel het minst spannende deel van je geplande vakantie. Toch moet je er niet aan denken dat tijdens het backpacken in Azië een zakkenroller ervandoor gaat met je paspoort.

Er valt een hoop te kiezen bij het afsluiten van een reisverzekering. Zo heb je doorlopend of kortlopend, Europa- of werelddekking en wel of geen annuleringsverzekering. Zie je ze al vliegen? Na deze checklist ben je helemaal wegwijs in je reispolis.

Wie is er gedekt?

Laten we met het belangrijkste deel van elke polis beginnen: jij! Naast een reispolis voor jezelf kan je familieleden meeverzekeren. Bij Gavin kan je kiezen uit een polis alleen voor jou, voor je partner en/of je kinderen. Onder ‘partner’ valt niet zomaar iedere Tinder-date. Alleen een echtgenoot, echtgenote of inwonend partner kan onder jouw polis mee verzekerd worden.

Als je ook dekking voor je kinderen hebt opgegeven vallen in ieder geval minderjarige kinderen binnen de polis. Voor meerderjarige kinderen geldt doorgaans dat ze ongehuwd en inwonend moeten zijn. Een uitzondering geldt voor studerende en uitwonende kinderen.

Kortlopende of doorlopende reisverzekering

Zoals je waarschijnlijk wel doorhad, verschillen kortlopende en doorlopende verzekeringen in de duur van de verzekeringsovereenkomst. Een kortlopende reispolis kent een begin en een einddatum, afgestemd op je vakantieplan. Ideaal voor als je één keer per jaar minder dan twee weken op vakantie gaat.

Als je vaker of langer op reis gaat is het goedkoper om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Een kortlopende reispolis kost al snel een paar tientjes, waar je voor een doorlopende een paar euro kwijt bent. Een doorlopende reisverzekering loopt pas af wanneer jij hem stop zet. Je betaalt dan elke maand premie, dus ook als je niet met vakantie bent.

Per huishouden verschilt welk type polis voordeliger is. Het is daarom verstandig verschillende premies en polissen met elkaar te vergelijken.

Flexibele reispolis

Je reispolis bij Gavin heeft geen einddatum en is dus een doorlopende polis. De reispolis - net als de andere Gavin polissen - zijn flexibel en kan je ieder moment opzeggen.

Bagage gedekt tegen diefstal, verlies en schade

Bagage verzekerd

Bij de meeste reisverzekeringen worden diefstal, verlies en schade vergoed. De hoogte van het maximumbedrag dat je kan claimen voor beschadigde of gestolen bagage verschilt per verzekeraar.

Meld schade of diefstal zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Gooi ook nooit zomaar de beschadigde spullen en aankoop- of reparatiebonnen weg. Bij diefstal is het zaak snel aangifte te doen. Er wordt veel gefraudeerd bij reisverzekeringen. Kijk daarom niet gek op als je een paar kritische vragen krijgt van je verzekeraar.

Vertraging

Vertraging is naast zonde van je vakantietijd, ook een dure grap als je noodgedwongen nieuwe tickets moet kopen. Vertraging wordt gedekt als de vertraging niet is veroorzaakt door de polishouder.

Europa of de wereld?

Je raadt het al: of je kiest een verzekering voor reizen in Europa, of voor de hele wereld. Tussentijds wisselen of aanvullen is bij de meeste verzekeraars niet mogelijk. Je zit er meteen voor een jaar aan vast.

Bij Gavin kan je jouw polis ieder moment opzeggen en inruilen voor een nieuwe dekking die bij jouw reisplannen past. Bij Gavin vinden we het zonde dat jij als globetrotter Europa niet uit mag van je verzekeraar. Of dat je juist aan een duurdere werelddekking vastzit.

Annuleringsverzekering

“Had toch niet zo’n zin.”

Het zal geen grote verrassing zijn dat sommige redenen niet binnen annuleringsverzekering vallen. De kosten van het annuleren van je reis zijn gedekt bij ernstige acute ziekte, een ongeval of overlijden van de polishouder of een familielid in de eerste of tweede graad.
Het verschilt per reispolis of een onverwachte zwangerschap, werkloosheid of het niet verkrijgen van je visum onder de annuleringsvoorwaarden vallen.

Wintersportdekking

Onder wintersportdekking valt schade veroorzaakt door een sport die van sneeuw of ijs afhankelijk is. Schade, verlies of diefstal van je skiuitrusting valt onder je bagagedekking. Zo hoef jij je alleen nog zorgen te maken of je skipak hip genoeg is op de piste.

Mocht het deze vakantie echt niet meezitten na een valpartij, dan moet je helaas eerder naar huis. Tot 2017 waren dat de welbekende ‘gipsvluchten’. Tegenwoordig reizen pechvogels met een normale lijnvlucht, ambulance of taxi terug. Bij je wintersportdekking krijg je een vergoeding voor de kosten van je skipas, ski-les en gehuurde skiuitrusting. Zorg er wel voor dat je aan je verzekeraar een doktersverklaring of bewijs van ziekenhuisopname kan laten zien.

Daarnaast wordt bij een valpartij hulp op de piste vergoed, evenals vervoer naar een hulppost. Let daarbij wel op dat de hoogte van de maximumvergoeding kan verschillen. Ook betekent wintersportdekking niet dat je als kanonskogel over de baan kan schieten. Risicovol gedrag en risicovolle sporten worden niet gedekt, zoals off-piste, skispringen of parachute-skiën. Wel zijn er verzekeraars die een aanvullende off-piste polis aanbieden. Lees vooraf goed welke wintersporten hieronder vallen.

Extreme sporten

Nu we het toch over risicovol vakantie vieren hebben, zijn er een aantal andere sporten waar verzekeraars geen (standaard) dekking voor geven. Voorbeelden van gevaarlijke sporten zijn: bergbeklimmen, vechtsporten en bungeejumpen. Voor de echte adrenalinejunks bestaan er aanvullende polissen waarbij sommige avontuurlijke sporten wel zijn gedekt.

Repatriëring

Repatriëring betekent het terugkeren naar eigen land na een ongeval of ziekte. Als je ziek bent geworden tijdens je vakantie of een ongeluk hebt gehad, kan je niet met het lokale OV aan je terugreis beginnen. Je reisverzekeraar betaalt het vervoer naar je woonplaats inclusief de nodige medische begeleiding. Repatriëren kan ook nodig zijn in geval van overlijden. Dan wordt het stoffelijk overschot van de verzekerde naar de eigen woonplaats gebracht.

Meestal is er ook een vergoeding voor de nodige reis- en verblijfkosten van een begeleider. Daar zit een maximumbijdrage aan verbonden.

Niet vergeten...

Welke polis je ook kiest, het belangrijkste is dat je zorgeloos op reis kan. Wees dapper en pluis op een druilerige dag een paar polissen door. Om je een handje te helpen lees je hier de handige checklist.

Veel plezier op je reis!