Een negatief appje over je baas? Dat kan ontslag betekenen...

Dit artikel is geschreven in samenwerking met DAS.

Bedreigen is natuurlijk nooit slim

Een koerier stuurde bedreigingen aan zijn baas en collega’s over ‘het breken van je neus’ of ‘afmaken’ via appjes. Niet zo slim natuurlijk. Zijn werkgever stuurde hem op staande voet en zonder ontslagvergoeding de laan uit. De rechter vond dat een terecht besluit.

Denigrerende opmerkingen zijn ook verwijtbaar

Zelfs het maken van denigrerende opmerkingen over je baas in app berichten is heel onverstandig. In een zaak waarin een werknemer naar de concurrent wilde overstappen, probeerde zij een paar collega’s in de whatsapp groep over te halen om mee te gaan. In de appjes sprak ze over een “giebelende hoofddirectie”, “straalt geen kracht uit”, “allemaal slap” en “wat een poppenkast”. En over de hoofddirectie zei ze ook nog “Ongelooflijk wat een sukkels zijn het hier”. Daarvoor werd ze op staande voet ontslagen. Zoals de rechter het uitlegde blijkt uit de appjes een “heimelijke samenwerking” en volgens de rechter is dat handelen van de vrouw verwijtbaar. Daardoor gaf hij de werkgever gelijk in het ontslaan op staande voet.

Zijn appjes privécommunicatie?

Om daar meteen antwoord op te geven; niet altijd. Werkgevers en werknemers communiceren onderling vaak via WhatsApp. Dat doe jij misschien ook wel eens met je manager of baas. Dat kan dus verkeerd gaan, met als gevolg een rechtzaak. Rechters zien  appjes lang niet altijd als privécommunicatie, zeker niet in app-groepen. Ga dus niet helemaal los over je baas op WhatsApp. Voor je het weet krijgt jouw baas je appjes onder ogen en zijn ze reden voor ontslag. Misschien zelfs op staande voet.

In zo'n situatie wil je natuurlijk nooit terecht komen. Maar mocht dit nou toch gebeuren door een WhatsApp bericht of heb je een andere situatie op werk waar je met je werkgever niet uitkomt? Dan is het fijn als je weet waar je staat op juridisch gebied. Met Gavin Legal heb je op zulke momenten goed juridisch advies binnen handbereik voor een goede prijs. Wil je meer weten? Hier lees je er alles over!