Goed geregeld. 3 gouden tips voor elke freelancer.

Yes! Je mag eindelijk aan de slag onder eigen vlag. Je hebt een steengoed idee, een gloednieuwe laptop en een telefoon die vol stroomt met mails en aanvragen. Dat zijn de leuke taken om af te vinken, maar heb je je ook verdiept in de drogere to-do’s? Hieronder drie tips voor elke freelancer, ZZP’er of eenmansbaas.

  1. Stel altijd een contract op. Het zou zonde zijn om welles / nietes te moeten spelen met een klant over afspraken. Online zijn goede templates te vinden die je als kapstok voor je eigen contract kunt gebruiken. Als kapstok – dus niet direct overnemen. Kijk kritisch naar wat van toepassing is op jouw business en wat eventueel verdere uitwerking nodig heeft. De volgende voorwaarden zijn in ieder geval belangrijk om op te nemen: Aanbetaling, betaaltermijnen, auteursrecht, wanneer het contract ontbonden kan worden, moment van oplevering en een bepaling over wat vertrouwelijk dient te blijven.
    
  2. Ken je cijfers. Hoeveel omzet heb je nodig om te leven? Hoeveel tijd besteed je aan een project en wat reken je ervoor? Het is niet even makkelijk om een prijskaart op je eigen werk te plakken. Je hoeft jezelf niet in de uitverkoop te gooien als dat betekent dat je amper de maand door kan komen. Laat staan je huishoudpotje van over tig jaar. Vergeet daarom niet dat je als zelfstandige grotendeels op jezelf bent aangewezen voor pensioenopbouw. Naast financiële cijfers, is het goed om websiteverkeer en/of app-gebruik in de gaten te houden. Wie zijn de potentieel geïnteresseerden en waar komen ze vandaan? Hoe beter je de aanwas leert kennen, hoe gerichter je kan zoeken naar opdrachten binnen jouw expertise.
    
  3. Ben je gedekt tegen schade? Als zelfstandig ondernemer ben je afhankelijk van je telefoon en laptop. Je bent er dan ook zuinig op, maar soms gaat er wel eens iets kapot. Koffie over je laptop, koptelefoon tussen je spaken of je telefoon in de wc. Na ontkenning, komt blinde paniek en woede. Zorg dat je de juiste dekking hebt, zodat je binnen een ommezien weer up and running bent. Wij van Gavin, bevelen Gavin aan. Maar dat is ook niet zo gek, wij zijn al fan. Bij Gavin krijg je namelijk heldere voorwaarden, je claim is snel behandeld en er zijn geen onnodige maandelijkse premies. Dat komt door onze risk-sharing service: je betaalt alleen als er echt schade is geleden.
    

Wil je meer weten over Gavin en risk-sharing? Ga naar https://meetgavin.nl/ voor een filmpje met uitleg en word ook fan!