Gavin, niet zomaar een naam.

Wie is Gavin? Is Gavin jullie oprichter? Waar komt die naam Gavin vandaan? Een kleine greep uit de vragen die we regelmatig krijgen over onze naam. Daarom hieronder uitleg over die naam en waar die vandaan komt. Want er zit wel degelijk een gedachte achter.

Het verhaal begint, zoals ieder goed verhaal, lang geleden. Erg lang geleden, al in 800 v.Chr. Niet dat wij al zo lang bestaan of dat we zo lang hebben gedaan over het bedenken van deze naam (….alhoewel dat laatste niet veel scheelt) maar in die periode werd de Lex Rhodia, een maritieme code, opgesteld. Daarin werd een vorm van verzekeren door ‘General Average’ benoemd.

Die wet is vanaf toen in mindere en meerdere mate altijd een onderdeel geweest van maritieme wetten uit de hele wereld. En voordat we die term uitleggen een kleine waarschuwing, nu volgt er namelijk een stukje behoorlijk droge wettelijke tekst… General Average is een maritieme wet waarbij alle deelnemende partijen aan een vracht expeditie overeenkomen om ieder verlies gezamenlijk te delen dat voortkomt uit een vrijwillig offer van een deel van het schip of de vracht van dat schip om de rest van dat schip of de vracht te redden.

Dat is dus het stoffige stuk en daarom ook een voorbeeld, wel zo fijn. Als de bemanning van een vrachtschip in een zware storm een deel van alle containers moet offeren om het schip te redden, dan betalen alle deelnemers aan die vrachtexpeditie gezamenlijk de schade van die verloren containers.

Deze eeuwenoude maritieme wet lijkt erg op het model van Gavin. Niet dat wij containers offeren maar…alle schades die in een maand zijn ontstaan verdelen we achteraf onder alle ‘deelnemers’ waardoor je alleen de daadwerkelijke schades hoeft te betalen. Daarom hebben de eerste G en Av uit de term General Average geleend voor onze naam.

En dan hebben we nog de laatste ‘in’ en die komt van innovation. Omdat we met Gavin laten zien dat verzekeringen beter kunnen. We hebben het hele model voor verzekeren opnieuw uitgevonden, een echte innovatie in de verzekeringswereld. Da’s een iets minder spannend en sexy verhaal dan General Average maar daarom niet minder waar!

Zo hebben we dus de ‘Gav’ van General Average en de ‘in’ van Innovation. Samen maakt dat Gavin!

Geen persoon dus en ook geen maritieme onderneming. Maar ook zeker niet zomaar een naam :-)