De ultieme checklist voor je verzekeringspolis

Wat je moet weten voordat je een polis afsluit

Wat een verzekering is weten de meeste mensen wel ongeveer. Een stuk minder mensen vinden verzekeringen een leuk onderwerp. Vaak denk je er pas aan als je het nodig hebt, bijvoorbeeld in geval van schade of diefstal. Ook kan verzekeren ontzettend ingewikkeld lijken door het oerwoud aan onbegrijpelijke polisvoorwaarden die pagina’s lang doorgaan. Want hoe werkt een verzekering eigenlijk? Welke soorten verzekeringen zijn er? En waar moet je op letten bij de polisvoorwaarden over eigen risico, schade melden en opzeggen?

Polis & Polisvoorwaarden

Een polis is de overeenkomst tussen de verzekeraar en de polishouder –de klant – waarin staat welk object wordt verzekerd, bijvoorbeeld je fiets, telefoon of reisbagage. Daarnaast staan in je polis de polisvoorwaarden vermeld die bij je fietsverzekering, reisverzekering of telefoonverzekering horen. Waar moet je op letten bij het afsluiten van een polis?

  • De startdatum van je polis. Bij Gavin ben je direct beschermd, bij een traditionele verzekeringsmaatschappij kan die startdatum wel eens verder in de toekomst liggen.
  • Hoe je kan opzeggen. Kan dat elk moment of moet je de polis voor een bepaald moment in de maand opzeggen?
  • Eventueel de looptijd van je verzekering. Sommige polissen hebben een afgesproken looptijd, dan kan je jou verzekering niet voor de einddatum stopzetten. Dit is vooral belangrijk als je van verzekeraar wil overstappen.
  • De hoogte van je maandelijkse premie. Bij de goedkoopste verzekering kan je lelijk op je neus kijken als je een keer schade hebt en je claim niet wordt vergoed. Tegelijkertijd betekent een dure premie ook niet altijd de beste premie.

Bij Gavin betaal je geen vaste maandelijkse premie, maar een flexibele bijdrage die we berekenen aan de hand van de schadeclaims van die maand. Geen zorgen, die bijdrage gaat niet door het dak.

Variabele bijdrage
Je maandelijkse bijdrage komt nooit boven je maximum uit.

Je betaalt namelijk nooit méér dan je maandelijkse maximum, maar gemiddeld tot zo’n 50% minder per maand. Meer over risk-sharing bij Gavin lees je hier.

Dekking

Tot zover wat een polis en polisvoorwaarden zijn, maar waar ben je nou voor gedekt? Met andere woorden: waar moet je op letten als je een verzekering afsluit? Je vindt de informatie in je polisvoorwaarden of in de algemene voorwaarden.

  • Schade; let bij het afsluiten van je verzekering goed op wat onder schade valt. Bijvoorbeeld waterschade voor je telefoon en of een ‘total loss’ claim wordt vergoed.
  • Diefstal en/of verlies; bekijk of je zowel een diefstalverzekering als een schadeverzekering hebt. Daarnaast staan in de polisvoorwaarden hoe je schade meldt. Bij melding van diefstal is meestal bewijs van aangifte nodig voor het goedkeuren van je claim.
  • Schade melden; meldt een diefstal of schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar. Als klant van Gavin kan je eenvoudig online declareren. Telefoonschade onder de €100 hoef je bij Gavin niet eens vooraf te melden. Stuur ons het bonnetje en wij handelen je claim direct af.
  • Restitutie; let in de polisvoorwaarden of algemene voorwaarden goed op het uit te betalen bedrag in geval van total loss of diefstal. Het uitkeren van je claim is vaak afhankelijk van de leeftijd je fiets of mobiele telefoon.
  • Eigen risico; je eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen in geval van schade. De kosten daarboven komen voor restitutie in aanmerking. Wat de hoogte van jouw eigen risico is verschilt per polis.

Het is dus belangrijk dat je de kleine letters leest van de polisvoorwaarden of algemene voorwaarden voordat je een verzekering kiest. Leuk is natuurlijk anders, daarom hebben we bij Gavin onze polisvoorwaarden zo kort en duidelijk mogelijk opgeschreven in gewone mensen taal.