Wat is een premie en hoe werkt het?

Betekenis premie

Je premie is het bedrag dat je per maand voor je verzekering betaalt. Een premie is iets anders dan een polis, dat is namelijk de overeenkomst tussen de verzekeraar en de polishouder – de klant. In je polis staat welk object wordt verzekerd, bijvoorbeeld je fiets, telefoon of reis. De eerste is dus de maandelijkse betaling, de tweede de overeenkomst.

Hoe wordt je premie berekend?

Een verzekeraar berekent de hoogte van je premie op basis van de waarde van het te verzekeren product en de kans dat er schade optreedt. Dure spullen of een product met een grotere kans op schade, hebben daarom meestal een hogere premie. Daarnaast wordt aan het bedrag dat uit die berekening rolt nog een verzekeringstaks toegevoegd, ook wel assurantiebelasting genoemd. Als kers op de taart komt er nog een winstmarge bovenop, en voilà, dat is je premie.

Premie vergelijken

“En wat mag dat kosten?” Logisch dat veel mensen direct naar de prijs kijken. Want waarom zou je te veel betalen? Toch is de goedkoopste optie niet altijd de beste. Dat is inderdaad een open deur, maar toch vergissen mensen zich geregeld in een ‘goede deal’.
Is je telefoon gestolen, blijk je alleen verzekerd te zijn voor schade, maar niet voor diefstal. Dan heb je al die maanden voor niks polis betaald, ook al was hij nog zo goedkoop.

Belangrijk dus om naast de kosten van je premie, ook de polisvoorwaarden goed te bekijken. Waar je op moeten letten bij het afsluiten van een verzekering lees je in deze korte checklist. Polisvoorwaarden doorspitten kan een tijdrovende klus zijn. Daarom zijn die van ons lekker kort. Hier vind je Gavin's Phone, Bike en Travel voorwaarden.

Waarom betaal je premie?

Je dure smartphone laten vallen? Als je verzekerd bent tegen valschade ben je zo weer bereikbaar. Door dit afkopen van risico is het mogelijk om grotere uitgaven te doen zonder dat je met lege handen staat mocht er een keer iets mis gaan. Dat klinkt best logisch.

Toch is er iets geks met premies. Niet precies even veel mensen laten namelijk elke maand hun dure smartphone vallen. Waarom betaal je dan wel elke maand precies hetzelfde bedrag aan premie? Want wat gebeurt er met de premie die niet wordt uitgekeerd aan schadeclaims?

Risk-sharing

Dat vroegen wij ons ook af. Daarom hebben we Gavin opgericht. Gavin is een risk-sharing service, een eerlijk alternatief voor verzekeren. Dat betekent dat we niet zoals andere verzekeraars, gaan beleggen met de niet uitgekeerde premiebedragen.

Iedere maand verdelen we de totale kosten van alle schades over alle Gavin gebruikers. Iedere gebruiker betaalt nooit meer dan zijn maximale maandelijkse bijdrage. In dit filmpje wordt risk-sharing kort uitgelegd:

Risk-sharing is goedkoper dan de oude manier van verzekeren. Gemiddeld is je bijdrage ongeveer de helft van de premie van een traditionele verzekeraar. In een maand zonder schades betaal je zelfs helemaal niks. En toch ben je even goed gedekt. Wil je weten hoe dat werkt? Lees hier alles wat je moet weten over Gavin en risk-sharing.

Succes met het kiezen van een goede polis met de juiste prijs!